Подводна археология

За това какво и къде се случва, къде и с кого сме били и какво сме правили

Re: Подводна археология

Мнениеот dodo » 02 Фев 2009 11:22

Хеви метъла е БЕЗСМЪРТЕН :warship:
а то гори не останаха а по тръбопроводите не тече нищо ::
Няма ненаказано добро дело
Аватар
dodo
Мастер
Мастер

Мнениеот maat » 16 Мар 2009 11:54

"от polipetto на 08 Ное 2008 19:28
по повод вашата тема Този човек" който работи в музея в град Варна, " не е участвал в експедицията. Миналата година 2008г се подвизаваше в музея в китен, но при въпроса кой е работил на нея и той самия незнаеше. Имам лични наблюденя над самата експедиция и мога да ви кажа хората които работиха
По повод ваденето на артефакти от водата не ви съветвам да го правите, защото ако незнаете как да ги съхраните те ще ви се разпаднат в ръцете след време.
maat
Новак
Новак

Мнениеот Solo » 18 Окт 2009 18:42

Който иска да е на ясно с подводната археология, да чете Джордж Бас! А иначе не се тревожете за контрабандата с находките, за това от години се грижи сегашният министър без портфейл Божидар Димитров!!!
Solo
Потребител
Потребител

Мнениеот dodo » 19 Окт 2009 07:38

:D :D :D
Няма ненаказано добро дело
Аватар
dodo
Мастер
Мастер

Мнениеот gre6nik » 24 Яну 2010 09:36

Van написа:И аз това питам!!! пък и не е морално да "вадиш"! И все пак - ако имаш нисък морал, пиши ми ЛС:)

А морално ли е да "потапяш" като не е морално да "вадиш"? Всички тези неща - съдове, оръжия, ценности, кораби и останки от тях - не им е мястото там :) Да не забравяме че самата поява на водолазното дело е свързана с "ваденето" на потънали неща в моретата и океаните. Тази аморалност на "ваденето" е сравнително скорошна. Втълпява ни се от тези на които им се иска да не "вадим" потънали неща. Хайде да се замислим - кои може да са те :)
- Археолозите - естествено че те не желаят да вадиме - те искат ако може всичко да мине през тях и те да определят извадените неща какви са, от кога са и т.н - нали това им е работата - няма нищо лошо. А и според една книга която скоро прочетох - "Потънал свят" от Греъм Хенкок - май най древната история може да се търси там - под водата.
- Тези които печелят като ви развеждат под водата до места с потънали неща :) Представете си какво ще стане с бизнеса на хиляди дайв-клубове ако стане така че да няма или намалеят нещата за показване. Вярно че под водата се влиза в повечето случаи заради природата - тя е прекрасна и съвътшенна ... но има и врекове, руини, останки от кораби със съдържанието им и др. подобни неща. Колко кораби са потопени умишлено зада се превърнат в места за гмуркане вместо да се нарежат за скрап и да не замърсяват водите на планетата? Е - тези хора също не желаят да "вадим" и поддържат внушението че е неморално :)
Сигурно има и други които не желаят да се "вади" - просто за сега не се сещам :) - ако вие се сетите - добавете ;)
Аз не смятам че е неморално - струва ми се че е естествено :)
PADI OWD
Аватар
gre6nik
Напреднал
Напреднал

Мнениеот Solo » 26 Яну 2010 18:15

Проблема не е във ваденето, а по- скоро в съхранението, след "ваденето"! И после, кой ще "вади" и защо??? Ако е за да отиде в музея за да се гледа от всички, да се опише, да влезе в учебниците по история и археология, тогава става да се "вади". Но ако /както е у нас/, поредния "мутрясал коминтерски копелдак", с протекции от полиция, от министерство, от община, от митница и тнт, да "вади" за да го изнася по света и да прибира парите, които се разпределят по веригата - не трябва и не става да се "вади". Но ние сме примитивни типове, а опазването и съхранението на културни ценности е тънка работа и явно не е за нас. Освен това ние гледаме на морето като на бездънна помиина или септична яма, всеки изхвърля на воля, всъщносг всеки който се гмурка знае какво е състоянието морското дъно, а и не само. Освен това делим морето със също толкова нискокултурни / от екологична гледна точка, а и не само/ народи, които като нас нямат грам идея за опазването му. Или с няколко думи "ваденето" от морето и опазването му е тънка и прецизна работа, работа която ние е видно с просто око не можем да свършим. Така виждам нещата, може да изглежда като черногледство........... , но за мен е така! Естествено мнението си е само мое!!!
Solo
Потребител
Потребител

Мнениеот assen » 27 Яну 2010 12:21

Соло, много си прав. Най-лошото е, когато точно тези, които бранят неприкосновеността на подводните находки са основните (поне така съм чувал) събирачи на цветен метал от дъното. Гадно е когато изтърбушиш някой кораб като варварин за собствена облага. Едно е да намериш нещо дребно на дъното и да си го прибереш, друго е да рушиш под водата за да събираш мед, бронз, месинг... Да отмъкнеш 2-3-4 метрова котва за да си я сложиш на вилата, която пък я пазят чифт топове от 18 или 19 век да речем. :twisted:
Плешивостта е последният преход на главата към задника. Отначало по форма, а след това и по съдържание.
Празната бутилка изглежда точно така, както и пълната такава.
Аватар
assen
Мастер
Мастер

Мнениеот Solo » 27 Яну 2010 17:00

Лошо е, че съм прав, бих казал отвратително е, че съм прав. Жалкото е, че е истина. Още през 70 – те и 80 – години, държавна сигурност плащаше на западни информатори /уж шпиони/ заради информация с археологически находки. Още „непрежалимата” Людмила Живкова, в качеството си на министър на културата „ даряваше” различни държавни глави с части от тракийски съкровища, впоследстзие обявявани като „реплики” на същите / за спомнящите си онези „хубави” времена визирам разходките и в Индия и Мексико/. След 1989 година положението стана страшно, привидно монопола с антики / както и с наркотици и оръжие/ на ДС падна, но контактите и каналите останаха и се започна........ През 1998-99г всеки колекционер беще длъжен да регистрира колекцията си от антични ценности в полицията / един от радетелите на тази така наречена „родолюбива” мярка е сегашният министър без портфеил и бивш началник на историческия музей „ дУрУгаря” Божидар Димитров , около година след този акт колекциите бяха конфискувани, без право на обжалване, в полза на държавата. След 6 -7 месеца до година след това, европейските и американските аукционни къщи бяха заринати със скитски, хетски, тракийски, елински и др. произведения на бита и изкуството. Казвам това съвсем отговорно, защото мой познат разпозна предмети от иззетата колекция на баща си на търг в австрийска аукционна къща / интернет е велика работа/. Само за информация на хората в хубавия сайт споменавам, че в такива нискокултурни държави и като Иран, Тайланд, Турция, Гърция и др., котрабандата с културни ценности се наказва със затвор / а в Иран даже и с разделяне от някои крайници/ просто за тези държави си спомням на „прима виста”, даже в братски Китай преселват контрабандистите в „един по- добър свят”. Но ние ние сме..............................” „толкова млади и вече българи”! А всъщност, които иска да пита и историята и археологията са ми любими науки, даже взех че ги изучих и с удоволствие ще кажа на всеки попитал, каквото знам! Простете ако съм Ви отегчил! А през 2010, бъдете здрави и богати! И на равни разбира се! :thumbsup:
Solo
Потребител
Потребител

Предишна

Назад към Експедиции и Дестинации